Bij de dorade zou je denken, die komt vast uit het warme Zuiden. Maar deze vis voelt zich hier ook prima thuis. Een oorzaak zou het warmer worden van het zeewater kunnen zijn. In 2007 werd deze vis, ook goudbrasem genoemd in het Nederlands, al aangetroffen in de Waddenzee. Ook nu is de vangst van dorade in de Noord- en Waddenzee nog een zeldzaamheid in vergelijking met andere vangsten. Maar wie weet gaat deze vissoort zich, net als bijvoorbeeld de pijlinktvis permanent hier vestigen.

Latijnse naam: Sparus aurata

Engelse naam: Gilt-head bream

In de keuken

Dorade is een stevige wat vettere vis. Recepten voor zeebaars doen het ook heel goed met dorade. Een eenvoudige bereiding is vis in zoutkorst. De vis blijft lekker sappig en de zoutkorst (die je niet opeet) geeft een lichte zoutsmaak af.

Vis in Zoutkorst

Nodig: Veel (voor 2 hele vissen minimaal 1 kg) grof zeezout, kruiden bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, limoen of citroen.

  1. Haal de ingewanden uit de buik, knip vinnen eraf en spoel de vis schoon en dep hem droog. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vul de buik met lekkere verse kruiden en citroen of limoen.
  3. Doe in een ovenschaal een laag zout van wel één cm dik. En leg de vis met kruiden erbovenop.
  4. Bedek de vis helemaal met zout. Je leest ook wel in recepten dat ze het zout mengen met eiwitten. Wij doen dat niet. Bak de vis ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  5. Haal de vis uit de oven en laat deze even rusten.
  6. Verwijder de bovenste zoutlaag en serveer de vis.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly