Harder uit Zeeland! Vanaf Tholen vist de TH17 voornamelijk op dunlipharder. Job Bout, een vaste vistuigvisser in hart en nieren, vist al meer dan veertig jaar op de Oosterschelde en de Westerschelde op harders, zeebaars en bot met de ringzegen. Een visser die zich een voelt met de natuurlijke elementen, wind, getijde en het zoeken naar de vis door het turen over het water of hij harders ziet door een kleine rimpeling in het water of kleurverandering. De visserij is een spel tussen de visser en de vis, waarbij de visser regelmatig de harders ziet wegzwemmen de vrijheid tegemoet. Doordat er gevist wordt met een grotere maaswijdte, kunnen ook de kleinere harders door het net heen zwemmen. Zo blijft het bestand in evenwicht. Dat is goed voor de visser en het visbestand en de natuur.

Jaap Verseput heeft in 2012 deze film gemaakt over hoe de familie Bout op harders vist in de Zeeuwse Stromen.

 

In de keuken

Harder is een delicate vis en fijn van smaak. De visgrond bepaald de smaak door wat de vis eet. In de Zeeuwse wateren en in de Waddenzee graast deze vis in de ongerepte natuur algen en wieren van de bodem. In de keuken kan je met harder veel kanten op. De vis is geschikt om te bakken, stoven, roken en grillen. Ook verse rauwe harder, sashimi!, met Japanse sojasaus is heerlijk!

Harder heeft grote schubben. Deze verwijder je gemakkelijk door met de achterkant van een mes erover heen te gaan. Om te voorkomen dat de schubben alle kanten opvliegen kan je dit in de gootsteen onder water doen.

Wil je de harder grillen op de BBQ overweeg dan om de schubben eraan te laten, de vis plakt dan minder snel vast en droogt ook minder snel uit.

Latijnse naam: Chelon Labrosus
Engelse naam: Grey Mullet

Biologie

In het noordoostelijk deel van de Atlantische oceaan komen drie soorten harder voor: diklipharder (thick-lipped grey mullet), dunlipharder en goudharder. In de Waddenzee en langs de Noordzeekust zijn de meeste harders diklipharders. In Zeeland en het IJsselmeer komen vooral veel dunlipharders voor. Harders in de Noordzee worden na 9-11 jaar volwassen, in tegenstelling tot de harder in het Middellandse zeegebied die na 2- 3 jaar al geslachtsrijp is. Diklipharders paaien in Britse wateren van januari tot mei en in het Middellandse zeegebied van november tot juni. Ze paaien in open water, de eitjes worden uitwendig bevrucht en migreren na het uitkomen naar brak water.

Harders voeden zich met fytoplanton, zoöplanton en afval (dood dierleven). Ze ‘grazen’ de zandbodem af en laten zo duidelijke sporen na die op drooggevallen stukken in de getijdenzone te zien zijn. Ze vermijden troebel water en zijn dus afhankelijk van de windrichting op bepaalde plaatsen te vinden.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly