Het vlees van de kokkel is mager en zeer smaakvol. Nederland was ooit één van de grootste kokkelproducenten van Europa. Maar sinds 2005 is de kokkelvisserij met kotters in de Waddenzee niet meer toegestaan. Het handmatig vissen van kokkels is nog wel toegestaan. Onze kokkels zijn met de hand gebeugeld (uit het zand gevist met een soort hark met een net) in de Waddenzee. Zwaar werk! Hoe dat gaat, kan je zien in de Wilde keuken van Wouter Klootwijk. Ook zie je in deze aflevering dat een groot deel van de kokkels geëxporteerd wordt naar Spanje, om ingeblikt te worden. Zonde!

Latijnse naam: Cerastoderma edule
Engelse naam: Cockle

De kleur van de kokkel is vaalwit, de dubbele schelp is hartvormig en heeft ongeveer 25 afgeronde ribbels. De kokkel wordt maximaal 5 cm groot.

In de keuken

Spoel de kokkels af en gooi kapotte schelpen (echt kapotte schelpen, als er een klein gaatje bij het scharnier zit, is dat geen probleem) en open schelpen (die niet dichtgaan als je ze op het aanrecht tikt) weg. Wij maken de kokkels graag klaar in de wok, met of zonder pasta.

Pasta met kokkels

In een recept voor pasta con vongole (tapijtschelp) kun je ook goed de Nederlands kokkel gebruiken.

Nodig voor 4 personen:

500 g kokkels (meer mag ook), 300 gram linguine of spaghetti, olijfolie, 2 tenen knoflook, 1 rode chilipeper, dun gesneden zonder zaad, 1/2 bos peterselie of koriander.

Kook de pasta. Verhit de olie in een wol of grote pan en bak de knoflook en chilipeper. Schep de kokkels erdoorheen en blijf voorzichtig doorscheppen. Voeg de peterselie toe als de schelpen opengaan. Voeg de pasta toe en schep alles nog eens goed door elkaar.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly