Bestel je in Duitsland “Seelachs” dan krijg je koolvis. Het is dus geen familie van de zalm, maar een kabeljauwachtige, die ook in de Nederlandse kustwateren gevangen wordt. De meeste koolvis, ook wel pollak genoemd, die in Nederland gegeten wordt komt (ingevroren) uit Arctische gebieden. En vrijwel ieder kind heeft deze vis wel eens gegeten, in de vorm van een visstick dan..

Latijnse naam: Pollachius virens

Engelse naam: Saithe (coal fish)

In de keuken

Familie van dus, je kunt deze vis goed klaarmaken met een recept voor kabeljauw. Wat dacht je ervan om lekker simpel moten in de oven klaar te maken en te serveren met een saus van groene kruiden?

Biologie

Koolvis behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. Het vlees is dan ook wit. De volwassen koolvis is gemiddeld 60 cm en kan een lengte bereiken van 130 cm. Hij kan maximaal 25 jaar oud worden en tot 32 kg zwaar zijn.

De vis heeft drie rugvinnen en twee aarsvinnen). De koolvis is van boven donker met zilverkleurige flanken en buik. En verder goed herkenbaar aan de opvallend witte lijn aan de zijkant.

Koolvissen leven vaak in grote scholen op of net boven de zeebodem. De koolvis is een echte rover en voedt zich met garnalen, kreeftjes, koolvis (ja hij eet ook de eigen jongen, en andere vissoorten, zoals spiering, sprot en wijting.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly