Langoustines hebben een heerlijk zoetige kreeftsmaak. Onze langoustines worden gevangen door de Wieringer Langoustine vissers. Omdat deze kleine kreeftjes bij de vangst vaak beschadigen wordt de kop er door de visser al afgehaald en worden meestal langoustinestaartjes geleverd. Soms hebben we het geluk dat we hele langoustines kunnen krijgen.

In de keuken

Langoustines hebben veel meer smaak dan tropische kweekgarnalen, die ten onrechte vaak scampi's worden genoemd en meestal met veel specerijen en/of knoflook op smaak worden gebracht. Deze diertjes hebben niet veel nodig en zijn ook rauw bijzonder lekker. Bij rauwe consumptie moet wel het darmkanaal worden verwijderd omdat mensen van de levende darmbacteriën ziek kunnen worden. Bij gare langoustines is dit probleem er niet.

Langoustines zijn zeer geschikt om te bakken en grillen en ook heerlijk in de pasta. Pas ze ook eens toe in een gerecht voor gamba’s. Als je eenmaal langoustines gegeten hebt wil je nooit meer gamba’s.

Heerlijke hele langoustines

Hele langoustines zijn zeer decoratief en je kunt er mooie gerechten mee maken. Onze favoriet is een recept Griekse keuken met orzo (kritharaki). Deze kleine pasta, die op rijst lijkt, neemt dan de smaak op van de langoustines. Leg wel servetten klaar op tafel!

Langoustines met orzo. Bron: de Griekse Eilanden van Rebecca Seal

Recept

Het recept voor langoustines met orzo komt uit het kookboek de Griekse Eilanden van Rebecca Seal.

Het recept is, in het Engels, hier online te vinden.

Voor 2 personen heb je nodig:

6-10 rauwe langoustines, olijfolie, ui, zout, knoflook, witte wijn, 200 gram gepureerde tomaten (passata, uit een blik of pak), zoet paprikapoeder, rode wijnazijn, zwarte peper, boter, 75 gram orzo (een pastasoort, te koop in Turkse en Marokkaanse winkel als sehriye of risi en sommige supermarkten) .

Lekkere staartjes

Je kunt langoustinestaartjes met harnas in de wok of koekenpan bereiden met knoflook en peterselie. Lekker als snack. Fruit wat knoflook met olie in de wok. Voeg de langoustinestaartjes toe en bak deze vlot gaar. Als het vlees niet meer glazig is, zij de langoustines gaar. Voeg op het laatst wat gehakte peterselie toe. Aan tafel pellen en opeten.

Spaghetti met langoustinestaartjes

Nodig voor 4 personen:

circa 400g langoustinestaartjes, 400 g spaghetti, 2 teentjes knoflook, 2 bosuitjes, 1 rode peper, bosje peterselie (platte), citroen, olijfolie, zout, peper

 

Ontdoe de staartjes van hun harnas. Dit kun je doen door de staartjes aan de onderkant in te snijden met een scherp mesje van onder tot boven, dan kun je ze gemakkelijk open breken. Als je alle staartjes ontdaan hebt van hun harnas, verwijder dan het darmkanaal; het zwarte sliertje. Hak de uitjes, knoflook, de peper, de peterselie en voeg alles toe aan de staartjes samen met 2 eetlepels olijfolie. Voeg ook het sap van de citroen toe. Zet het geheel weg terwijl je de spaghetti kookt.

Kook de spaghetti ‘al dente’. Giet de pasta af en laat deze goed uit lekken. Gooi de pasta terug in de pan en voeg de langoustinestaartjes toe. Roer het geheel goed door en als de staartjes mooi roze kleuren, ben je klaar! Peper & zout naar smaak toevoegen en garneren met een beetje peterselie.

Biologie

Latijnse naam: Nephrops Norvegicus
Engelse naam: Norwegian Lobster

 

De Langoustine (Nephrops norvegicus) is een kleine zeekreeft die 10 tot 24 centimeter groot kan worden en ingegraven leeft in zanderige en modderige bodems tot op een diepte van 800 meter (meestal echter tussen 30 en 200 meter diep). Ze zijn nauw verwant met de echte zeekreeft, de homard. Noorse kreeftjes zijn bovenaan en opzij oranje gekleurd en aan de onderzijde wit. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten, met lange zeer slanke scharen. In het Italiaans heet de Noorse kreeft scampo, meervoud scampi, maar dat woord wordt al jaren misbruikt voor gekweekte tropische zoetwatergarnalen. Ze komen voor in een groot deel van de Noordzee, op en in modderige bodems. Er wordt vooral met de twinrig gericht op langoustines gevist.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly