De makreel van het Visabonnement van 16 februari is gevangen door de SL 27, een flyshooter.

Makreel is familie van de tonijn. Maar tonijn eten we liever niet meer. Wereldwijd is deze bedreigd. Makreel heeft stevig rood visvlees en bevat veel vitamine B12. Eén nadeel: de vis bederft heel snel en om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht. Vers is het ook echt een heerlijke vis. Dus geniet ervan, gebakken, uit de oven of op de BBQ.

Makreelfilet is ook erg lekker in sashimi of sushi. Maar let op, verse makreel rauw eten kan, maar vries deze dan eerst 24 uur in. Dat is vanwege de haringworm, een parasiet, die tegenwoordig behalve in de haring ook in andere vis voor kan komen. In Europa is het daarom wettelijk verplicht om alle vis die bedoeld is om rauw of vrijwel rauw te eten eerst 24 uur lang bij -20 °C in te vriezen. De haringworm overleeft ook verhitting niet, dus gebakken of gekookte vis vormt geen risico voor besmetting.

In de keuken

Rondvis wordt in tegenstelling tot platvissen meestal niet schoongemaakt aan boord. Je zult deze vis dus nog zelf schoon moeten maken. Dat is even wennen, maar niet heel moeilijk.

Je haalt de ingewanden eruit door vanaf de buikzijde achter de vin de kop schuin richting de buik in te snijden. Snijdt daarna de buik open tot aan het gaatje onder aan de buik. Met je vingers haal je dan de ingewanden eruit. Bij makreel is dat een wat bloederig werkje. Hier kun je zien hoe dat gaat.

Spoel de vis af en maak hem droog. De vis is nu panklaar. Hieronder ook een lekker recept. Wij gaan het op de BBQ proberen.

Indonesische makreel uit de oven

Nodig per makreel:

½ Rode Spaanse peper (of sambal), fijngesneden, 1 sjalotje fijngehakt, olie, 2 eetlepels gemalen kokos, zout

Verwarm de oven voor op 200˚C. Fruit de peper en het sjalotje enkele minuten in de olie. Haal de pan van het vuur en roer de kokos erdoor en een snuf zout. Wrijf de vis van binnen en van buiten in met het kokosmengsel. Vouw een vel aluminiumfolie dubbel. Vet de folie in met olie en leg de makreel erop. Vouw de folie dicht. Leg de pakjes in het midden van de oven en laat deze in circa 2O minuten gaar worden. Controleer even of de vis gaar is. Komt de vis gemakkelijk van de graat, dan is de vis gaar. Lekker met rijst en zoutzure komkommer!

 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de vis te fileren, de ingewanden kunnen er dan in blijven, zoals hier te zien is.

Biologie

Latijnse naam: Scomber Scombrus

Engelse naam: Mackerel

De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt eveneens aan de wateroppervlakte gezocht. De makreel is een zeer vraatzuchtige vis en voedt zich met organismen die in het plankton voorkomen, kleine kreeftachtigen, garnaalachtigen en vislarven. Ze zwemmen daarbij met geopende bek door de wolken plankton en filteren de kleine kreeftjes, slakjes e.d. uit het water met hun kieuwzeef. De volwassen makrelen jagen ook op kleine vis, zoals sprot en jonge haring.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly