Return to site

Pieterman

berucht en smakelijk

Een berucht visje, de pieterman, vanwege de giftstekels vlak achter de kop en op de kieuwdeksels. Onfortuinlijke badgasten trappen wel eens op een in het zand verscholen kleine pieterman. Dit geeft een stekende pijn en, in zeldzame gevallen, kan een shock optreden. Maar genoeg drama. De pieterman is namelijk zeer smakelijk.

Voor de zekerheid hebben we voor onze Visabonnees de stekels alvast verwijderd. Dus maak je geen zorgen. Overkomt het jou een keer aan het strand, ga dan zo snel mogelijk met het gestoken lichaamsdeel in zo heet mogelijk water en houdt dit 20 minuten vol. Het gif wordt daardoor afgebroken. Een coldpack/ ijs schijnt ook te werken. Hier lees je meer over eerste hulp bij een pietermansteek.

In de keuken

Ontschubben is niet nodig. De pieterman heeft maar een kleine buikholte. Wil je de vis van de graat eten, snijdt dan de kop eraf en haal de buikholte met je vingers leeg.

Pieterman is makkelijk te fileren. Snijdt direct achter de kop tot op de graat, draai het mes om en snijdt de filet los van de graad. In dit korte filmpje zie je hoe dat gaat.

Gooi de kop en graten niet weg, maar gebruik ze voor je visbouillion.

Onze favoriete vischef uit Belgie maakt een lekker soepje met pieterman..

Latijn: Trachinus draco

Engels: Greater weever (common weever)

 

Biologie

Er komen in de Noordzee twee soorten voor: de grote en de kleine pieterman. De grote pieterman kan 40 centimeter groot worden, de kleine pieterman wordt hooguit zestien centimeter lang. De kleine pieterman leeft dichter onder de kust dan de grote. Pietermannen zijn bodemvissen, die vooral 's avonds en 's nachts actief zijn en zich overdag ingraven. Ze eten kleine kreeftachtigen en bodemvisjes. De paaitijd is van begin juni tot eind augustus. De eitjes zweven in water tussen het plankton.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly