Pijlinktvis wordt vaak (in deeg)gefrituurd gegeten of gegrild, maar is gestoofd ook heerlijk. Stoof hem net zo lang tot hij zacht is, dat is afhankelijk van de grootte.

Het is even een handigheidje, maar pijlinktvis is niet heel moeilijk zelf schoon te maken. Met een hand houd je de vis vast en met de andere trek je de kop met de ingewanden voorzichtig uit het lijf. Daarna snijd je de tentakels af, vlak boven de ogen. Haal het harde stuk (de bek) uit de tentakel. Haal met je vingers de ingewanden en de wervel (lang plasticachtig stukje) uit de vis. Stroop het vel van de vis en spoel onder koud stromend water. De vleugeltjes kun je er eventueel vanaf snijden. Je kunt deze evenals de tentakels ook eten.

Hierbij twee recepten voor gestoofde inktvis. Het eerste kun je serveren als voorgerecht.

Met het tweede gerecht, waar ook aardappelen en paprika ingaan, kun je alle kanten op. Deze gestoofde inktvis is zowel warm als koud te eten en ook erg lekker met rijst. Of wat dacht je ervan lekker met brood te soppen?

Latijnse naam: Loligo vulgaris

Engelse naam: Squid

Biologie

Pijlinktvissen danken hun naam aan hun uiterlijk. Aan hun achterlijf hebben ze twee zijwaarts gerichte vinnen, waardoor ze in een 'pijlvorm' hebben. De pijlinktvis beweegt zich voort met gebruik van de twee zijvinnen en de trechter. De inktvis blaast water naar buiten via de trechter waardoor hij zichzelf in feite 'wegschiet'. Wanneer ze in het voorjaar hun eitjes gaan leggen, trekken ze naar het Noorden. De eitjes hangen als het ware samen als 'snoeren' aan de ouders en spoelen wel eens aan op het strand. Pijlinktvissen voeden zich met andere ongewervelden en met vissen. De twee verlengde tentakels worden gebruikt voor de vangst van voedsel. Ze beschikken ze over het vermogen om inkt uit te scheiden als ze bedreigd worden en hebben een inwendig skelet een vlakke plaat, die binnen de zachte weefselstructuur is ingebed.

Vangsten

Door de opwarming van de aarde wordt de Noordzee ook steeds warmer. Tegenwoordig zwemt pijlinktvis het hele jaar rond in de Noordzee. Er wordt niet gericht op gevist, maar soms komt er een school in de netten van de Wieringer langoustinevissers.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly