Deze vis zou je misschien eerder verwachten op een Grieks eiland. Maar helaas is het met de visstand in de Middellandse Zee slecht gesteld. Dat merkte ik dan ook aan de prijs. Ik was net aangekomen op Paros, waar echt nauwelijks nog vis rondzwemt, zo stelden we later vast bij een snorkeltrip. Trek in vis liep ik, uitgenodigd door de ober, direct naar de keuken om een visje aan te wijzen. De mul zag er goed uit, en smaakt gegrild op houtskool fantastisch. Het restaurant, rekende 50 euro per kilo.

Gelukkig gaat het wel goed met de vis in onze Noordzee. De laatste jaren wordt de mul daar regelmatig gevangen.

In de keuken

De mul kan goed worden gebakken of gegrild.

Mul heeft grote schubben. Haal deze er eerst af. Dit is goed te doen door met de achterkant van een mes over de huid te gaan tegen de schubben in. Haal daarna de ingewanden eruit. Als je de kop eraan wilt laten snijdt je de buikholte open en haalt daarna de ingewanden eruit. De lever wordt door kenners als delicatesse gezien. Dus wil je het eens proberen, gooi de lever dan niet weg als je de mul schoonmaakt.

Snijd of knip tenslotte de vinnen van de vis af. Spoel de vis af en maak hem droog. De vis is nu panklaar.

Met mooi weer lekker op de BBQ. Lees hier hoe Herman den Blijker de mul in een krant op de grill legt.

Is het minder mooi weer dan ga je binnen aan de slag, wat dacht je van dit verwarmende gerecht uit de oven?

Mul met tomaten op toast

Bron: De zilveren lepel vis

Nodig: rode mul geschubd en schoongemaakt, olijfolie, 4-6 dikke sneden brood met korst, 150 gram tomaat, ontvelt en in blokjes. 1 teen gehakte knoflook, 1 ui fijngehakt, handje selderijblad, 100ml droge witte wijn, zout, peper

Verhit de oven op 200 graden. Bestrijk een grote ovenschaal met olie. Leg het brood met daarop de vissen in de schaal. Bestrooi de vissen met tomaat, knoflook, ui en selderij en voeg zout en peper toe. Bedruip alles met olijfolie en witte wijn.

Zet het gerecht in de oven. Afhankelijk van de dikte van de vis 20-30 minuten. Haal de school uit de oven als de vis net gaar is en laat deze 5 minuten staan. Zet dan de schaal op tafel.

Latijnse naam: Mullus surmuletus

Engelse naam: Red mullet

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly