Poon is ondanks de graten en heerlijk visje en leent zich goed voor alle bereidingen met vis: bakken, grillen, pocheren, roken of stoven. Poon is bovendien zeer geschikt om te verwerken tot bouillon. Dus gooi kop en graten niet weg!

In de keuken

Poon heeft geen grote schubben, je kunt de vis dus zo met de huid eten. Grotere ponen kun je fileren. Met kleinere vissen is dit niet echt de moeite. Afhankelijk van de bereiding kun je poon op verschillende manieren schoonmaken.

Poon panklaar maken met vel

Snijd de kop van de vis ter hoogte van de kieuwen. Snijd de buik over de lengte nog een stukje in en haal de ingewanden uit de vis. Snijd of knip de vinnen van de vis af. Spoel de vis af en maak hem droog. De vis is nu panklaar.

Poon in zoutdeeg

Wel eens poon in zoutdeeg gemaakt? Echt een geweldige manier om poon met vel klaar te maken.

Poon panklaar maken zonder vel

Poon kan in één keer met kop, huid en ingewanden van het vlees gescheiden worden. 1. Verwijder de rugvinnen en buikvinnen. 2. Snijd naast de kop aan weerskanten het vel iets los van het visvlees. 3, Snijd de hoofdgraat door, draai de vis, druk met de achterkant van je mes op de graat en trek het vel richting staart eraf. Het is een trucje dat bewerkelijk lijkt, maar niet heel moeilijk is. Kijk maar:

Latijnse naam: Chelidonichthys cuculus

Engelse naam: Red Gurnard

Biologie

De Poon wordt ook wel knorhaan genoemd. Het dier is namelijk in staat om knorrende geluiden te maken, die ontstaan door samentrekkende bewegingen van de spieren rond de zwemblaas

Deze soort komt voor in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee In het voorjaar trekken zij via het kanaal naar de zuidelijke Noordzee. In de wintermaanden wordt hier voornamelijk grauwe of zwarte poon gevangen.

Vangsten

Er wordt niet gericht gevist op rode poon. Omdat deze vis ook op de bodem leeft, wordt deze vaak bijgevangen door vissers die op platvis vissen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly