Return to site

Sardines

uit de Noordzee

Verse sardines zijn heerlijk. Sardines kregen hun naam van het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen. De sardine is familie van de haring en komt bijna wereldwijd voor. We kennen deze vis, die kwetsbaar is en niet lang bewaard kan worden, vooral uit blik en diepgevroren. Maar op dit moment, in juni, worden ze door onze vissers in de Noordzee gevangen.

Latijnse naam: Sardina pilchardes

Engelse naam: Sardine

Echte sardines?

Als je een blikje sardines opentrekt kijk dan eens wat erop staat. De kans is aanwezig dat het geen echte sardines zijn. Volgens Europese regelgeving mogen 12 verschillende haringachtigen in blik verkocht worden als sardines. Hoe dat precies zit legde het programma de Keuringsdienst van Waarde onlangs uit.

In de keuken

Sardines zijn heerlijk om te bakken in (olijf)olie of te grillen op de BBQ. Belangrijk is om de vis goed schoon te maken. Ontschub, haal de ingewanden eruit en spoel de vis goed af. De kieuwen geven een bittertje, en die kun je bij sardines (en ook bij makreel) eruit halen.

Er zijn verschillende manieren om sardines schoon te maken. Hieronder zie je twee manieren hoe je dat doet en hoe je de vis zonder graten van je bord eet:

Je kunt ook de kop verwijderen, de vis openklappen en met je duim de graat eruit halen, voordat je de vis verder bereidt. Kijk maar:

In druivenblad gegrilde sardines met gegrilde tomaten

Het was tijd om onze druif te snoeien. Een mooie kans om eens gevulde druivenbladeren maken. Op zoek naar een recept kwam ik dit heerlijke recept tegen uit de Turkse keuken. We maakten het al eens met wat kleine makrelen uit de vriezer en zien ernaar uit hoe het smaakt met verse sardines!

Bij sardines heb je een druivenblad nodig per visje. Bij grotere vis, zoals makreel, gebruiken we er twee per vis.

Druivenbladeren

De bladeren blancheer je met een stuk of vijf tegelijk in een pan met kokend water. Spoel ze af en met koud water en laat ze uitlekken.

Heb je geen vers blad tot je beschikking? Gezouten druivenbladeren zijn koop in Turkse winkels. Deze bladeren moet je eerst een uur weken. Doe ze in een kom en giet er kokend water overheen. Giet ze na een uur af, spoel ze onder koud stromend water en dep ze droog.

Verder heb je nodig:

BBQ, houtskool, spiesen.

Sardines schoongemaakt en goed gewassen, olijfolie, sap van ½ citroen, 4-6 trostomaten gehalveerd of in vieren, zout, peper, eventueel partjes citroen

Voor saus

Sap van 1 citroen, 4 eetlepels olijfolie, rode pepervlokken of verse chilipeper naar smaak, verse fijngehakte dille en/of bladpeterselie

 

Zo maak je het:

  1. Meng de ingrediënten voor de saus en zet de saus weg.
  2. Dep de vis droog, meng 2 eetlepels olijfolie met citroensap en besprenkel de vis.
  3. Steek de BBQ aan en laat deze goed heet worden.
  4. Spreid intussen de druivenbladeren uit en leg op elk blad een sardine. Bestrooi met wat zout en rol op.
  5. Smeer elk pakketje in met wat olijfolie en leg met de naad naar beneden weg.
  6. Rijg de tomaten aan spiesjes en bestrooi met wat zout.
  7. Gril alles enkele minuten op de BBQ tot de druivenbladeren zwartgeblakerd en de tomaten zacht zijn.
  8. Leg de alles op een schaal en geef er de saus bij. Eet smakelijk!
Bron: de Turkse keuken, Ghillie Basan
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly