De schar van het Visabonnement van 16 februari is gevangen door de staandwandvissers van de IJM 52.

Schar is een magere en smakelijke platvis waarvan de smaak wat lijkt op tong. Het is een ondergewaardeerde vis in Nederland. Japanners zijn echter dol op deze vis. Een groot deel van de vangsten wordt gefileerd en ingevroren naar Japan gevlogen.

In de keuken

De schar is goed te bakken en frituren. Engelsen gebruiken hem, naast wijting voor de fish en chips. Het is ook een lekker visje om te roken.

De ingewanden zijn bij deze platvis al aan boord eruit gehaald door de visser. Met een stevige schaar knip je gemakkelijk de vinnen en staart van de vis. Voor de kop gebruiken wij, indien nodig, een mes.

Eventueel kan je de kleine schubjes verwijderen met de achterkant van een mes, of met een speciaal gereedschap.

Het bakken van platvis

Visbakken is iets waar je een beetje gevoel voor moet krijgen. Het kan heel simpel met alleen olie, peper en zout. Eventueel wat citroen voor bij de gebakken vis.

Was de schar van binnen en van buiten onder de stromende (koude) kraan. Let er op dat het bloed dat binnen in de buikholte tegen de graat aan zit er goed uit gaat.

Dep de vis droog met keukenpapier(vergeet de binnenkant niet, hoe droger de vis is, hoe minder het spettert straks bij het bakken). Wrijf de vis aan beide kanten in met zout en peper. Let op: zout onttrekt vocht, dus als je veel vis tegelijk bakt een lading per keer zouten.

Giet een laag olie (minstens een halve centimeter) in een grote koekenpan. Verhit de olie op een hoge hittebron en leg de vis midden in de koekenpan. Let op: Als de vis nu vast aan de bodem plakt komt dat later vanzelf goed!

Zet de hittebron lager. Wacht tot randen licht bruin worden en de vis vanzelf van de bodem loslaat. Controleer of het al zover is met een pannenkoeken mes/ spatel of schud voorzichtig aan de pan.

Wordt de vis aan de rand al (erg) bruin en laat hij nog niet los? Gebruik dan geen geweld, zet de hittebron laag en wacht, geduld wordt beloond! Keer de vis als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar en krokant.

Of maak een salade zoals Johan Segers

Wij zijn een grote fan van van Johan Segers. Al eerder deelden we fimpjes waarin deze chef met verse Noordzeevis aan de slag gaat. Wat dacht je van het recept voor deze salade met gebakken scharfilet?

Biologie

Latijnse naam: Limanda limanda

Engelse naam: Dab

Scharren hebben hun beide ogen aan de rechterzijde van het lichaam, net als schollen en botten. De vis leeft op de bodem op de bodem

Vangsten

Er wordt niet gericht gevist op de schar. Er zwemt volop schar in de Noord- en Waddenzee. Daardoor komt deze vis geregeld in de netten bij het vissen op andere platvissen, zoals tong en schol.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly