Schartong, geen familie van de schar of tong, heeft vrij zacht en vetrijk visvlees. Het is een platvis die bij ons, in tegenstelling tot in de Zuid-Europese landen, sterk ondergewaardeerd wordt. In Frankrijk wordt wel veel schartong gegeten, met name in Bretagne daar is de “cardine franche” een specialiteit. In Baskenland en Galicië wordt hij onder de naam “gallo” aangeboden. Italianen noemen hem “rombo giallo”. De vis is dan ook lid van de tarbottenfamilie en heeft ook de beide ogen aan de linkerkant.

Latijnse naam: Lepidorhombus whiffiagonis

Engels naam: megrim

In de keuken

Schartong kan zowel gebakken, gefrituurd, gegrild als gepocheerd worden. Schartong wordt hier niet veel gegeten en is dan ook een bijvangst. Aan de Belgische kust wordt de schartong, net als bij ons de schar, soms nog wel gedroogd. Het vet, waarvan de smaak na het drogen extra tot zijn recht komt, schijnt bij deze vis zeer smakelijk te zijn.

Wat wij ermee moeten doen? Bakken in de pan natuurlijk. Simpel en lekker!

Visbakken is iets waar je een beetje gevoel voor moet krijgen. Het kan heel simpel met alleen olie, peper en zout. Eventueel wat citroen voor bij de gebakken vis.

Volg onze tips voor het bakken van platvis

  1. Was de vis van binnen en van buiten onder de stromende (koude) kraan. Let er op dat het bloed dat binnen in de buikholte tegen de graat aan zit er goed uit gaat.
  2. Dep de vis droog met keukenpapier(vergeet de binnenkant niet, hoe droger de vis is, hoe minder het spettert straks bij het bakken). Wrijf de vis aan beide kanten in met zout en peper. Let op: zout onttrekt vocht, dus als je veel vis tegelijk bakt een lading per keer zouten.
  3. Giet een laag olie (minstens een halve centimeter) in een grote koekenpan. Verhit de olie op een hoge hittebron en leg de vis midden in de koekenpan. Let op: Als de vis nu vast aan de bodem plakt komt dat later vanzelf goed!
  4. Zet de hittebron lager. Wacht tot randen licht bruin worden en de vis vanzelf van de bodem loslaat. Controleer of het al zover is met een pannenkoeken mes/ spatel of schud voorzichtig aan de pan.
  5. Wordt de vis aan de rand al (erg) bruin en laat hij nog niet los? Gebruik dan geen geweld, zet de hittebron laag en wacht, geduld wordt beloond! Keer de vis als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar en krokant.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly