Deze witvis lijkt op kabeljauw, maar heeft als uniek kenmerk een zwarte vlek achter de kop, ook wel "petrusduim" genoemd. Schelvis is een magere vis, die ook gerookt of gedroogd (als klip- of stokvis) verkocht wordt.

Latijnse naam: Melanogrammus aeglefinus

Engelse naam: Haddock

In de keuken

Het vlees van de schelvis is iets zachter dan dat van kabeljauw, maar zeer smakelijk en voor alle bereidingen geschikt. Schelvis wordt vaak gebruikt voor de bereiding van vissoepen. Van kop en graten kan je een prima visbouillon trekken.

In Groot-Brittannië is de schelvis vaak een onderdeel van fish-and-chips. Wij hebben nog een andere suggestie; schelvisballetjes met knoflookmayonaise, een recept uit het kookboek "Liever Lokaal".

Daarvoor heb je nodig:

2 dl visbouillon, 250 gram schelvis, 250 gram aardappels in blokjes, 1 teentje knoflook fijngehakt, 2 bosuitjes in dunne ringetjes, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 eidooier, versgemalen peper, zout, 4 eetlepels olie

Breng in een pan de visbouillon aan de kook en pocheer de schelvis 5 minuten; schep hem uit de pan en laat afkoelen. Fileer de vis en haal de graten eruit. Kook de aardappels met water met zout in 20 minuten gaar en giet ze af. Stamp de aardappels fijn en meng de vis erdoor. Voeg ook de knoflook, bosui, peterselie, eidooier, peper (en evt zout) toe. Verhit de olie in een koekenpan. Maak balletjes van het mengsel en bak ze, met niet teveel tegelijk, in 2 minuten rondom goudbruin.

Lekker met knoflookmayonaise en een groene salade.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly