Schol is een platvis die in de wintermaanden paait. Daarna is de vis mager en heeft hij tijd nodig om weer aan te sterken. In het voorjaar is de schol weer goed op krachten gekomen.

In de keuken

Wij stellen voor om, met het mooie weer de schol te grillen op de barbecue.

Vis op de barbecue

Ook als de vis al is schoongemaakt, spoel hem goed af, zowel de buikholte en als het vel. Verse vis heeft vaak nog een slijmlaag, die je er onder de kraan afwast. Dep de vis daarna droog.

 

Het meest veilig is vis te garen in aluminiumfolie, smeer de folie in met een scheut olijfolie en voeg naar smaak, zout en peper, verse kruiden en citroen toe. De vis zal niet verbranden, maar kan wel te gaar worden. Hoe snel de vis gaart is sterk afhankelijk van de dikte. Controleer dit na 8-10 minuten.

Wil je een echte barbecuesmaak, gebruik dan geen folie en stook de barbecue eerst goed heet. De vis plat dan ook minder snel aan het rooster. Of gebruik een visklem. Dat maakt het keren van vis wel zo gemakkelijk. Wij geven de voorkeur aan grillen op een barbecue met deksel. De vis gaart daarop gelijkmatiger.

Hele platvis kruiden en grillen

Snijdt de platvis in op de middengraat en diagonaal om de 3-4 centimeter. Met een schaar knip je eventueel de vinnen van de platvis.

Strooi peper en zout aan beiden zijden van de vis en smeer de vis in met olijfolie, kruidenolie of een marinade.

Vis op de BBQ leggen en na 3-5 minuten omdraaien.

Een grote platvis die je met meerdere mensen wilt eten kun je eventueel in moten met graat snijden. Je snijdt de vis dan over de middengraat door. Daar heb je wel een goed mes voor nodig. Eerder deelden we al dit oorspronkelijke recept van Herman den Blijker:

Toch bakken, dan op zijn Belgisch

In België noemen ze de schol pladijs en bakken schol op de graat. In dit filmpje zie je hoe Johan Segers dat doet. Wil je filet? Hij laat ook zien hoe je van filet een zwart-wit maakt.

Biologie

Latijnse naam: Pleuronectes platessa

Engelse naam: Plaice

Schol is een platvis en goed herkenbaar aan de oranje stippen op de bruine bovenkant. Hoe feller de stippen, hoe verser de vis. Schol leeft op zandbodems en voedt zich met wormen en kleine schaal- en schelpdieren.

Vangsten

Schol is zeer goed vertegenwoordigd in de Noordzee. Maar er wordt ook veel op gevist, het hele jaar door, zelfs in de winter, als de vis zich voortplant. Onze schol wordt gevangen door Han Ypma van de WR244. De netten zijn wijdmazig waardoor jonge vis meteen kan ontsnappen. Na een trek van maximaal 1 uur komt de vis in kleine hoeveelheden, spartelend van versheid en onbeschadigd aan boord. Rustig vissen met korte trekken geeft de beste kwaliteit. En de bodemberoering is op die manier minimaal. Door de week lost Han de vis in IJmuiden en aan het einde van de week in Den Oever. Door twee keer per week te lossen wordt de vis steeds supervers aangeland in kleinere hoeveelheden die direct de markt op kunnen. De vis van donderdagnacht wordt een paar uur later al in Den Oever gelost en gesorteerd. Han vist met de seizoenen mee en laat vis die kuit heeft ook met rust. Daarom vangt hij tong, schar, schol, poon in de zomer en garnalen en kabeljauw in de winter.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly