In Spanje en Frankrijk wordt spiering gezien als delicatesse. Daar wordt hij vaak gefrituurd en de kleintjes worden in zijn geheel, met kop en al gegeten. Spiering wordt ook wel het komkommervisje genoemd omdat hij naar komkommer ruikt.

In de keuken

Spiering frituren is zoooo simpel. Heerlijk als voorafje of als borrelhap. Dep de visjes droog met wat keukenpapier. Haal ze door de bloem en schud in een zeef de overtollige bloem eraf. Verwarm het frituurvet (zonnebloemolie is prima) tot 180 graden. Of het warm genoeg is test je met een visje. Bruist het vet dan is het goed.

Doe niet teveel visjes in de pan tegelijk. Beweeg de visjes tijdens het bakken en schep ze eruit met een schuimspaan als ze goudbruin en krokant zijn.

Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er wat grof zeezout over. Geef er partjes citroen bij.

Kleine visjes worden in zijn geheel gegeten. Zijn ze groter of wil je geen kop of ingewanden opeten. Hier zie je hoe je ze met een schaar makkelijk schoonmaakt

Biologie

Latijnse naam: Osmerus Eperlanus
Engelse naam: Smelt

Spiering komt voor in zoet en zout water en is een echte scholenvis. In zoutwater kan hij wel 8 jaar worden, in zoetwater niet ouder dan 3 jaar. In het voorjaar trekt de spiering in scholen de rivieren op om zich voort te planten.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly