De Steenbolk, is net als de wijting een kabeljauwachtige. Deze vis wordt vaak vergeleken met wijting, maar heeft echt een ander uiterlijk en ook een andere smaak.

In de keuken

Steenbolk doet het prima in recepten voor andere leden van de kabeljauwfamilie. Dus in een recept voor wijting kan je ook steenbolk gebruiken en andersom. De smaak zal uiteraard anders zijn, maar niet minder lekker. Net als bij de wijting geldt: hoe verser hoe lekkerder. Eet je de vis niet direct op, vries hem dan vers in.

Schoonmaken, fileren

De steenbolk is (waarschijnlijk) niet aan boord gestript. Dit betekend dat de ingewanden er dan nog in zitten. Dat geeft ook mogelijkheden. Het is leuk om kleinere hele vissen te vlinderen, een fileertechniek waarbij beide zijden aan elkaar blijven, die je dan bijvoorbeeld kunt vullen. In het onderstaande filmpje zie je deze fileertechniek. Er is ook te zien hoe je twee losse filets snijdt. De vis heeft nauwelijks schubben, dus ontschubben is niet nodig.

Vlinderen (fileren dubbele filets)

 1. Rugvinnen eraf knippen.
 2. Maak een snede achter de kop.
 3. Druk vanuit de snede met de platte kant van je mes op de buikgraat langs de zijvin richting de anaal vin naar de staart. Helemaal lossnijden tot aan de rug (Let op dat je mes niet door de rug steekt).
 4. Andere kant precies het zelfde.
 5. Pak de rug en trek hem van de graat los en snij hem bij de staart af.

Fileren enkele filets (gebruik liefst een stug fileermes)

 1. Rugvinnen eraf knippen.
 2. Maak achter de kieuw een snede richting de rug.
 3. Druk je mes op de graat met de punt van je mes richting de staart en snij de rugkant los.
 4. De filet helemaal los snijden tot de hoofdgraat.
 5. De punt van je mes bij de staart over de hoofdgraat drukken en vlak achter de hoofdgraat richting de kop los snijden, ter hoogte van de buikgraten iets omhoog snijden.
 6. Snij de buikflap los over de graat.
 7. Leg je mes helemaal over de buikgraten en snij de rest van de filet los.

Steenbolk met prei en wibier

Steenbolk met prei en witbier is voor ons een echte klassieker. Een lekker simpel gerecht, dat we ooit vonden in België, maar meestal maken met kabeljauw.

Steenbolk in een korstje van aardappels met saus van paddestoelen

Ga je voor "iets minder simpel", onze favoriete vischef Johan Segers frituurt steenbolk filets in een aardappelkorstje. Wij hebben het zelf nog niet geprobeerd, zo vaak hebben we geen steenbolk gehad, maar vinden dit recept wel fascinerend. Ga jij het ook proberen?

Biologie

Latijnse naam: Trisopterus luscus

Engelse naam: Pouting

:

De steenbolk behoort tot de kabeljauwsfamilie, net als wijting, pollak, koolvis en schelvis, en heeft er alle eigenschappen van. Hij telt drie rugvinnen, waarvan bij de steenbolk de eerste puntig en lang is. Er is in de Noordzee geen andere visfamilie dan de kabeljauw waarvan de leden drie rugvinnen hebben. Onder de kin zit een baarddraad, ook al een typische kabeljauweigenschap. Hiermee kunnen de vissen de bodem aftasten naar voedsel. De steenbolk doet, als je oppervlakkig kijkt, aan wijting denken. Maar wie beter kijkt, ziet verschillen: het lichaam van de steenbolk is veel dieper (of hoger) dan dat van een wijting, en het oog lijkt groter. Verder is de rugkleur donkerder en heeft de steenbolk een opvallende zwarte vlek in de ‘oksel’ van zijn borstvin.

Steenbolk komt voor in de noordoost- Atlantische Oceaan, vanaf de Britse Eilanden en Zuid-Noorwegen tot aan de Afrikaanse kust. Hij wordt ook aangetroffen in het westelijke deel van de Middellandse Zee. Steenbolk leeft doorgaans op de rand van het continentaal plat maar verplaatst zich naar ondieper kustwater om te paaien. De steenbolk leeft in groepen, dicht bij de bodem en eet kleine bodemdieren, zoals wormen, kreeftjes en mosselen en soms ook vis. Jonge steenbolken zwemmen vaak in grote scholen. Het is een kleine en kortlevende vis en wordt niet groter dan 46 cm en niet ouder dan 3 jaar.

Vangsten

Er wordt niet gericht op steenbolk gevist. Alhoewel er geen bestandsschattingen worden verricht voor deze soort, is de algemene indruk dat de visserijdruk laag is en dat bestanden niet overbevist worden.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly