Tarbot is een vis die je lekker op de huid kunt bakken, stoven of grillen. Als hij gaar is kun je de huid eraf halen. De vetten in en onder de huid geven de vis namelijk juist smaak, zonde dus om deze vooraf eraf te halen. Het vlees van de tarbot is dan ook gemakkelijk van de graad af te schuiven.

Latijnse naam: Psetta maxima

Engelse naam: Turbot

Biologie

De tarbot is een echte viseter. Hij verschalkt zijn prooien vanuit een hinderlaag. De vis is zeer goed gecamoufleerd doordat hij goed in staat is om zijn kleur aan te passen aan die van de plaatselijke zeebodem.

De vis kan een lengte bereiken van 100 centimeter en een gewicht tot 25 kg en maximaal 25 jaar oud worden. Het lichaam van de vis is schijfvormig en wordt relatief dikker naarmate de vis groter wordt. De tarbot is goed te onderscheiden van de griet door de goed voelbare onderhuidse botknobbeltjes. De vis heeft één rugvin en één aarsvin. De ogen zitten aan wat eerst de linkerzijde was, de bek is asymmetrisch, met tanden aan de 'blinde' kant. Aan de bovenzijde bevinden zich kaken die een soort adembuis vormen, waardoor zandvrij water kan worden aangezogen.

Zie hier hoe Johan Seegers een flinke tarbot verwerkt tot moten en pocheert.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly