Return to site

Zeebaars

een zee aan mogelijkheden

Wilde zeebaars is een premium vis, zeer geliefd bij chefs. De smaak is zoetig en mild. Het vlees is stevig met een fijne structuur.

Latijnse naam: Dicentrarchus Labrax

Engelse naam: Sea Bass

In de keuken

Zeebaars leent zich voor veel bereidingen. En allemaal even lekker. Wij maken de zeebaars graag in zijn geheel klaar. Bij mooi weer op de BBQ en anders in de oven.

Filets kan je heerlijk op de huid bakken. Haal dan wel de schubben eraf, voordat je de vis fileert. Voor het ontschubben bestaan speciale hulpjes, maar het gaat ook heel goed met de achterkant van een mes.

Op de BBQ kan je overwegen de schubben op de vis te laten. De vis droogt dan minder snel uit en plakt niet zo snel aan het rooster.

Mocht je de vis in de oven in zoutkorst klaar willen maken, laat de schubben er dan ook aan. Twee weken geleden deden we dat met de dorade. Hier lees je hoe. Zorg wel dat je genoeg grof zeezout in huis hebt. Reken per zeebaars op een kilo. Grof zeezout is voordelig verkrijgbaar bij Toko de Waart op de Nieuwe Binnenweg. Bij de super betaal je al gauw 3-4 euro voor een pond.

Enfin veel mogelijk dus met zeebaars. Hieronder zie je hoe onze favoriete Belgische chef Johan Segers de vis schoonmaakt en bereidt.

En toch.. op de huid gebakken filets zijn ook heerlijk. Door de vis met de huid te bakken trekken de auroma's die opgeslagen zijn in het huidvet in de vis. Resultaat nog meer smaak. Een stukje gebakken zeebaars met bijpassende groenten is een ware traktatie. Wil je weten hoe je deze rondvis kunt fileren? Hieronder nog een keer het filmpje.

Biologie

De zeebaars is een warmwatervis die in de zomer voedseltrektochten maakt in de zuidelijke gedeelten van de Noordzee. Ze leven in zout en brak water en zwemmen incidenteel de rivieren op. Ze kunnen een leeftijd van 25 jaar bereiken, een lengte van 1 meter en een gewicht van 10 kilogram. Deze vis gaat ook in de Waddenzee en de Zeeuwse wateren op zoek naar voedsel, net als de harder. De zeebaars is echter geen vegetariër en eet garnalen, weekdieren en kleine vis.

Vangsten

Zeebaars wordt vooral met de lijn gevangen. Vaak ook door sportvissers, die deze vis ook goed, maar wel illegaal, weten te slijten bij de restaurants. Vooral vanwege de populariteit onder restaurantkoks gingen ook beroepsvissers zich op deze soort richten. Gevolg was dat het bestand van zeebaarzen in de Noordzee in 2013 zorgwekkend gedaald was. Omdat het hier om zowel sport- als beroepsvissers gaat heeft het ministerie van Economische Zaken in 2014 een speciaal pakket aan regels voor de bescherming van het bestand ingesteld.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly